Az örmény írásbeliség története

2021.11.24

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy sajnálatos módon az alábbi rendezvény elmarad


A Duna Összefűz nemzetiségek klubja sok szeretettel meghívja Önt és kedves családját, barátait soron következő klubnapjára, ahol az örmény írásbeliség történetéről előadást tart Avanesian Alex. 

2021. November 24. 17 órai kezdéssel. 

Az örmény írásbeliség és könyv, az örménység érinthetetlen területének szellemi alapja.

Az örmény történelem és kultúra egyedülálló, s felbecsülhetetlen kincse.

A IV. századtól kezdve az örmény írás, mely egyenértékű a nyelvvel, Örményország létezésének illetve megmaradásának egyetlen biztosítéka, az örménység legkifejezőbb lelki és szellemi tükre, s útjának leghűségesebb kísérője.

A Biblia szent könyvét fordították le elsőként örmény nyelvre.

Az első mondat, mely örmény írásjelekkel íródott, a következő volt:

Dzsánácsel zimásztuthjun jev zchrád, imánál zbánsz hándzsáro. "Megismerni a bölcsességet és az intelmet, hogy felfogjuk az értelem igéit." (Példabeszédek 1,1).

Meszrop Mashtoc (362-440) az örmény ábécé megalkotójának, s írásbeliség felfedezőjének köszönhetően született meg az örmény oktatás - az örmény nép szellemi, kulturális öntudatának megingathatatlan alapja.

Az írásbeliség felfedezését követően, Mashtoc tanítványaival együtt az országot járva alapított iskolákat, monostorokat, melyek a későbbiekben az oktatás, írásbeliség és tudomány fellegvárai lettek. Ennek nyomán bontakozott ki országszerte az oktatói, fordítói tevékenység a nép tudásszomjának csillapítására.